Wist je dat een mens ongeveer 50.000 gedachten per 24 uur heeft? Een ongelofelijk aantal en bij de gedachte eraan word ik eigenlijk al een beetje moe. Zoveel gedachten zijn niet erg, maar wist je dat van die 50.000 gedachten er tot wel 70% negatief zijn? Dat zijn ruim 35.000 negatieve gedachten per dag, per persoon! En deze negatieve gedachten krijgen ook nog eens voorrang. Tijd om daar iets aan te doen!
Fixed mindset versus growth mindset
Iedereen wordt met een growth mindset (in het Nederlands een groeimindset) geboren. Als kind zie je in elke situatie kansen en mogelijkheden. Je gaat graag het avontuur aan en bent bereid uit je comfortzone te stappen om je doelen te bereiken. Heb je iets nog nooit gedaan? Dan denk je dat het je vast lukt! Een fixed mindset ontstaat op latere leeftijd, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen of kritiek. Je gaat geloven dat persoonlijke groei afhankelijk is van talent, ziet al snel beren op de weg en blijft het liefst binnen de gebaande paden. Je krijgt negatieve gedachten.
Het brein
Wist je dat je brein neuroplastisch is? Neuroplasticiteit is het vermogen van je brein om zich altijd en overal te ontwikkelen en aan te passen. Tal van onderzoeken hebben dit inmiddels bewezen. Beroemd is bijvoorbeeld een onderzoek met Londense taxichauffeurs, die voor hun examen het enorme wegennetwerk in Londen uit hun hoofd moesten leren. Bij alle taxichauffeurs – ongeacht hun afkomst of leeftijd – zorgde dit voor een groei van de hippocampus; het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor ruimtelijk geheugen. Bij alle chauffeurs was de hippocampus groter dan bij andere Londenaren. Leuk detail: hoe langer een taxichauffeur zijn werk deed, hoe groter zijn hippocampus.
Carol Dweck
Misschien denk je nu wat heeft mindset te maken met je brein? Uit onderzoek van Carol Dweck is gebleken dat kinderen met een growth mindset veel beter presteren op school dan kinderen met een fixed mindset. Kinderen met een fixed mindset denken dat hun intelligentie vaststaat, terwijl kinderen met een growth mindset geloven dat ze slimmer kunnen worden. Met andere woorden: kinderen met een growth mindset maken optimaal gebruik van de neuroplasticiteit van hun brein. Alleen om deze reden al is het zo belangrijk om kinderen te leren wat het belang is van gedachten waarvan je kunt groeien! Met een gedachte als ” Ik bijt me vast in een uitdaging!” kom je nu eenmaal verder dan met de gedachte: “Het gaat me vast niet lukken!”
5G-schema
In mijn praktijk maak ik eigenlijk wel in elk traject of training gebruik van het 5G-schema om de gedachten en hun invloed duidelijk te maken. Een 5G-schema gaat als volgt: gebeurtenis -> gedachte -> gevoel -> gedrag -> gevolg. Hoe jij als persoon denkt over een bepaalde gebeurtenis heeft zijn invloed op een volgende keer dat er een gelijksoortige gebeurtenis plaatsvindt. Heb je bijvoorbeeld een keer een black-out gehad tijdens een toets van de zenuwen, dan kun je bij de volgende toets de gedachte krijgen”Het gebeurt vast weer!” of “Ik weet de antwoorden vast niet!”. Met als gevolg dat je een heel angstig en onprettig gevoel krijgt elke keer als je een toets moet maken. Je hebt last van een fixed mindset en hebt last van die 70% negatieve gedachten.