Kinderen met een sterke wil

kinderen met een sterke wil

Kinderen met een sterke wil zijn vaak een enorme uitdaging voor ouders en de omgeving heeft vaak zijn mening al klaar. Hoe ga je hiermee om als ouder?

Hooggevoelige kinderen 

Hooggevoelige kinderen kun je grofweg in drie groepen verdelen: extraverte kinderen, introverte kinderen en de kinderen met een sterke wil. 
Maar wat is dat nou eigenlijk? Hooggevoelig, sensitief? Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een persoonseigenschap. Kinderen met deze eigenschap zijn gevoelig voor prikkels en de intense verwerking daarvan. Prikkels komen op verschillende manieren binnen: via de zintuigen of uit emotionele afstemming (uit sociale situaties of uit de omgeving). 
Hoogsensitieve kinderen verwerken die prikkels alleen op een andere manier dan kinderen die niet hoogsensitief zijn. Die verwerking is daarnaast veel intenser en ze signaleren prikkels, ook als die heel subtiel zijn, veel sterker. 

Kinderen met een sterke wil 

Kinderen met een sterke wil weten ontzettend goed wat ze willen en drijven vaak hun zin door. Daarnaast hebben ze een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel. Voor ouders is het vaak lastig om met het dwingende karakter van hun kind om te gaan. Door de sterke wil, blijft het kind aandacht vragen om zijn/haar zin te krijgen. Het woord nee komt niet in hun woordenboek voor of levert een (enorme) woedeaanval op. 

Problemen 

Naast dat kinderen met een sterke wil ontzettend goed weten wat ze willen, zijn er aantal zaken waar deze kinderen meer problemen ervaren. Zo slapen zij bijvoorbeeld moeilijker in en vinden ze het moeilijker om afscheid te nemen van hun ouders. Vaak hebben zij bij het slapen gaan ontzettend veel vragen die ze nog willen stellen en willen ze de hele dag uitgebreid evalueren. Kinderen met een sterke wil hebben vaker problemen met nieuw eten. Ze weigeren het dan te proberen. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet!
Ook hebben ze vaak meer moeite met veranderingen, vooral als deze niet gaan zoals ze verwacht hadden of zoals hen verteld was.

Mooie kanten 

Laten we vooral toch niet uit het oog verliezen dat kinderen met een sterke wil ook hun mooie kanten hebben! Deze kinderen hebben wijze inzichten, zijn goudeerlijk, hebben een warme persoonlijkheid en het zijn echte familiemensen. Daarnaast zijn ze creatief, speels en ebben ze nog veel meer prachtige kwaliteiten!

Het opvoeden van een kind met een sterke wil 

Het valt niet altijd mee als ouder om je kind op te voeden en zeker niet als je dan ook nog een kind met een sterke wil hebt. Wat mij altijd heel erg helpt is de BABA-methode. De BABA-methode gaat uit van het principe dat corrigeren noodzakelijk is, maar vanuit begrip voor de achtergronden van het gedrag van het kind. 

  1. Begrijp: heb begrip voor de achtergrond van het gedrag van je kind. Begrip helpt je kind uit de complexe gevoelens te komen die hem/haar in zijn greep houdt. 
  2. Accepteer: accepteer dat de gevoelens van je kind er zijn. Je kind mag boos zijn. Alleen de manier waarop het geuit wordt, is soms niet acceptabel. 
  3. Begrens: je kind moet weten welk gedrag niet oké is. Grenzen stellen zorgt voor een veilig gevoel. Benoem duidelijk wat je regels zijn en let daarbij op hoe je het zegt.
  4. Alternatieven: bespreek samen met je kind wat hij of zij de volgende keer kan doen als het zich boos of gefrustreerd voelt. 

Coaching 

Hoogsensitieve kinderen begrijpen de wereld om hen heen vaak niet en voelen zich ook niet begrepen door die wereld. Middels coaching leer ik kinderen deze kwaliteit in zichzelf te zien, te omarmen en geef ik ze handvatten om zich staande te houden in de wereld. Dit heeft tot gevolg dat ze leren overprikkeling te herkennen en kunnen proberen deze te voorkomen en weten ze wat ze moeten doen om bij zichzelf te blijven. Vaak reserveer ik in mijn coaching ook tijd en ruimte om met ouders te werken, zodat zij hun kind(eren) hierin beter kunnen begeleiden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *