Wat houdt kindercoaching in?

Iedere ouder ziet graag dat zijn of haar kind gelukkig is. Soms zit een kind met een leerprobleem of in een gebeurtenis of situatie waarin het kind niet goed weet hoe het daarmee mee moet omgaan. Denk hierbij aan een scheiding of aan het verlies van een dierbare. Een kindercoach verleent op een laagdrempelige manier hulp voor kinderen en hun ouders en/of verzorgers met een hulpvraag. Kindercoaching is dus een kortdurende en laagdrempelige vorm van hulpverlening voor kinderen van 6 tot ongeveer 15 jaar met een hulpvraag.

Kindercoaching is geen therapie, maar heeft wel dezelfde werking. Tijdens een kindercoachingstraject leren kinderen hun eigen kracht kennen waardoor ze steviger in hun schoenen staan en lekkerder in hun vel zitten. Een kindercoach leert een kind zichzelf te zijn, de eigen kwaliteit te (her)ontdekken en hiermee het zelfvertrouwen op een gezond niveau te brengen. Zo leren kinderen om hun eigen denken en handelen zelf positief te beïnvloeden.

Wat houdt kindercoaching dan precies in?

Ieder kind is uniek, heeft een andere hulpvraag en daarmee een andere werkvorm nodig. Een kind sluit niet aan op de behandeling van een kindercoach, maar de kindercoach sluit zijn of haar behandeling aan op het kind. Met verschillende vormen van spel (praten, luisteren, kijken en voelen) wordt het kind verder geholpen. De begeleiding voor kinderen is laagdrempelig, vertrouwd, veilig en helpend.

Kindercoaching kan onder meer helpen bij:
  • (Faal)angst, boosheid of verdriet
  • Pestgedrag of gepest worden
  • Overlijden, scheiden of ziekte
  • Leer- of slaapproblemen
  • Frustratie en onzekerheid
  • Omgang met andere kinderen
  • Stil en teruggetrokken gedrag
  • Hooggevoeligheid, verlegenheid
  • Hoogbegaafdheid
Tips voor ouders

Er zijn ook dingen die je als ouder zelf kunt doen om je kind te helpen als hij niet goed in z’n vel zit.

  1. Sluit samen de dag af

Het is belangrijk voor kinderen om aan eind van de dag hun hoofd te legen. Zeker voor kinderen die de neiging hebben om te piekeren. Zo geef je je kind de tijd om z’n zorgen van die dag en voor de volgende dag te uiten, zodat hij dat in bed niet meer hoeft te doen. Dit kan je doen door voor het slapen gaan echt even met je kind te praten.

  1. Benoem kwaliteiten

Misschien herken je het wel bij jezelf. Iemand die zegt bijvoorbeeld dat je mooi bent, maar dat gaat zo het ene oor in en het andere oor uit, omdat je het zelf niet gelooft. Zo werkt het ook bij kinderen. Een onzeker kind krijgt niet van de ene op de andere dag zelfvertrouwen. Laat je kind daarom regelmatig kwaliteiten van zichzelf benoemen.

  1. Stel ‘super-vragen’

Wanneer een kind niet lekker in z’n vel zit, kan hij negatief blijven denken. “Niemand vindt mij leuk”, “Ik ben dom”, “Ik kan dat niet” en noem zo maar op. Hier kan een kind soms moeilijk uit komen. Jij kunt je kind helpen door bepaalde vragen te stellen.

  • Is het waar wat jij denkt?
  • Weet je wel echt zeker dat het waar is?
  • Hoe voelt het van binnen wanneer je deze gedachte gelooft?
  • Hoe voel je je zonder deze gedachte?
Wat kan Praktijk de Zeeuwse Knoop voor mijn kind en mij betekenen?

Mijn expertise ligt voornamelijk in de bovenbouw van het basisonderwijs. Al meer dan 10 jaar ben ik als groepsleerkracht verbonden aan groep 8. Daar richt ik mij voornamelijk op het leren leren en leren plannen. In mijn praktijk wil ik met name de nadruk leggen op het coachen van kinderen die onzeker of faalangstig zijn op het gebied van leren. Dit type kinderen is vaak aan het onderpresteren, heeft gebrek aan zelfvertrouwen en het is moeilijk te achterhalen wat precies de oorzaak hiervan is. Door coaching op maat help ik kinderen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en zorg ik ervoor dat kinderen klaar zijn voor de volgende stap. Hierbij maak ik gebruik van mijn ervaring uit de onderwijswereld, opgedane coachingstechnieken en humor. Daarnaast ben ik positief ingesteld, kan ik goed luisteren, doorvragen en samenvatten van wat mij verteld wordt door ouders en kind.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *