Hoe overleef ik de meivakantie?

Thuisblijftips in tijden van Corona.

Bijna vakantie… maar helaas niet een vakantie zoals we die gewend zijn. Lekker weg gaan is er deze keer niet bij. Geen uitje naar de film of het zwembad. Wat doe je dan dik twee weken thuis met je kinderen? Hier lees je mijn thuisblijftips in tijden van Corona. 

Tip 1: uitrusten

Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik vond de afgelopen weken behoorlijk intensief en ik merk het ook aan de kinderen. Uitrusten is dus een van de aandachtspunten voor de komende meivakantie.

Tip 2: zorgen voor een ritme 

Misschien ben jij als ouder ook lekker vrij in de meivakantie, misschien moet je gewoon werken. In beide gevallen is een ritme heel fijn. Maak een dagplanning samen met de kinderen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Dit hoeft geen hele strakke dagplanning te zijn van minuut tot minuut, maar een globale dagindeling is voor iedereen prettig.

Thuisblijftips in tijden van Corona.
Tip 3: variatie

Elke dag friet eten gaat vervelen, dat is ook met je dagindeling. De hele dag TV kijken of de hele dag gamen gaat op den duur echt vervelen. Zorg in je dagelijkse dagplanning voor een verrassingsblok of een blok waar de kinderen iets bijzonders mogen aangeven. Denk aan een picknick in de tuin of op een rustig plekje in de buurt waar niet veel anderen komen. Samen iets lekkers maken of bakken of een challenge met het gezin. Wie kan de grootste bellen blazen of …. Verzin het maar!

Tip 4: beloningenpot 

Beloon goed gedrag met een beloningenpot. Vul samen met de kinderen een pot met beloningen. Dit kunnen hele kleine beloningen zijn van een ijsje tot grotere beloningen van bij elkaar op de kamer slapen. Elke dag als de kinderen zich goed hebben gedragen of hun karweitjes hebben gedaan mag er een beloning uit de pot gepakt worden. Welke beloning wordt er getrokken?

Tip 5: 1 op 1 tijd

Zorg zeker in deze tijden waarin we de hele dag bij elkaar zijn voor 1 op 1 momenten. Ga met je kind even apart zitten om een boekje voor te lezen of om even samen een spelletje te doen of gewoon even lekker te kletsen.  

Tip 6: frisse neus

Ga elke ochtend en middag even naar buiten voor een frisse neus. Ga een stukje wandelen of fietsen, werk samen in de tuin of speel een potje voetbal. Bewegen in de buitenlucht zorgt voor een goed humeur en de dag gaat sneller voorbij!

Tip 7: buitenactiviteiten

Laat je kind buiten zijn of haar eigen fiets wassen, ga op schattenjacht, plant samen een kruidentuintje of oefen trucjes op een skateboard.

Tip 8: creatief

Is jouw kind graag creatief bezig? Laat je kind oefenen met handlettering lettertypes, een collage maken, een mandala tekenen, knutselen met strijkkralen, slingers maken, een tas maken van een oud T-shirt, een pennenbakje maken of zijn eigen logo ontwerpen. Is jouw kind liever beeldend bezig? Denk dan aan zelf dansjes bedenken of een circusvoorstelling maken.

Thuisblijftips in tijden van Corona.
Tip 9: spelletjesmiddag

Organiseer een spelletjesmiddag of nog leuker maak zelf spelletjes. Zo kun je van ijslolliestokjes zelf puzzels maken. Print een foto en plak op de achterkant ijslolliestokjes. Daarna knip je de ijslolliestokjes met een stukje foto erop geplakt los en kun je aan de puzzel. Wie heeft als eerste de puzzel weer in goede volgorde?

Tip 10: binnen activiteiten

Wat te doen als het een binnendag is door slecht weer? Ga op zoek naar dekens, lakens en kussens en bouw een tent onder de tafel. Niets leuker dan een boek lezen op kussens in de tent. ’s Avonds sluit je af met een kinderdisco.

Thuisblijftips in tijden van Corona.
Tip 11: vervelen

Bedenk ook dat vervelen helemaal niet erg is. Kinderen leren hier ook van. Ze komen tot zichzelf en met een beetje geluk gaan ze zelf dingen verzinnen. Uit onderzoek is gebleken dat vervelen juist creatiever maakt en ervoor zorgt dat kinderen in oplossingen leren denken. Vindt jouw kind het erg lastig om op zo’n moment iets te bedenken? Maak dan vooraf samen een lijstje. Daar noteert je kind dingen die hij leuk vindt. Geef je kind deze lijst als hij zich verveelt.

Dit waren mijn thuisblijftips in tijden van Corona. Heb jij nog tips om de meivakantie te overleven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *