Zelfsturing? Hoe kan ik mijn kind hierbij het beste helpen?

zelfsturing

In de (inmiddels) meer dan 20 jaar dat ik werkzaam ben in het basisonderwijs en ook in mijn praktijk kom ik het geregeld tegen. Leerlingen/coachees die vaak van alles vergeten, snel afgeleid zijn door alles wat er om hen heen gebeurt of te veel met andere dingen bezig zijn waardoor ze moeite met het leren leren hebben. Deze kinderen hebben vaak moeite met het effectief sturen van hun gedrag (zelfsturing).

Wat is zelfsturing?

Zelfsturing gaat over effectief je gedrag kunnen sturen. Met een goede zelfsturing haal je het beste uit jezelf en je interactie met anderen. Met een goede zelfsturing heb je het gevoel van grip op je leven. Grip voelen of ervaren is belangrijk. Het biedt je mogelijkheden om je koers te bepalen en keuzes te maken. Het levert je succes ervaringen op, je staat positiever in het leven (mindset!) en je haalt hogere schoolresultaten.

Tegen welke problematiek loopt een kind aan?

Een zwakke zelfsturing komt op verschillende manieren tot uiting. Het ene kind kan het lastig vinden om zijn aandacht vast te houden, terwijl het andere kind vooral moeite heeft met veranderingen. Het is in ieder geval zo dat het het kind beperkt in doelgericht gedrag. 
Kinderen met een zwakke zelfsturing doen dingen op een manier die zowel voor zichzelf als voor anderen niet effectief is, waardoor ze niet in staat zijn om het beste uit zichzelf te halen. Dit heeft helaas bijna altijd effect op hun zelfontwikkeling (denk aan een negatief zelfbeeld of moeite met het zien van eigen sterke en zwakke kanten), leerhouding en sociaal gedrag. 
Een zwakke zelfsturing lijkt onwil, maar dat is het niet.Deze kinderen willen wel, maar weten vaak niet hoe. Als ouder wil je je kind hierbij helpen. 

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind te helpen?

Om je kind te helpen meer overzicht te krijgen, start je met enkele aanpassingen in de omgeving. Wellicht is een andere plek met minder prikkels om thuis het huiswerk te maken beter. Geef niet teveel instructies tegelijk (“Ga nu je jas, tas en schoenen pakken en vergeet je gymspullen niet!” zorgt voor kortsluiting) en richt je in je communicatie vooral op dat wat wel goed gaat.
Maak een stappenplan of checklist om je kind te helpen met het verzamelen van zijn spullen. Zo hebben wij enkele jaren aan de binnenkant van de kledingkast van onze zoon een lijstje gehad waarop hij kon zien welke spullen hij allemaal moest pakken voor een voetbalwedstrijd. 
Geef zelf ook het goede voorbeeld, je kind kan dan van jou leren door te imiteren. 
Ten slotte is het ook heel belangrijk om regelmatig te “ontfocussen”. Meer rust en minder focus zorgt voor een uitgerust brein en is er meer ruimte voor zelfsturing. 

Het is vaak lastig als ouder je kind hierin goed te ondersteunen. Je wilt als ouder alles voor je kind doen, maar daarin zit hem ook de angel. Continu alles voor je kind doen, helpt niet die zelfsturing te ontwikkelen. 

Ik kan hier jou en jouw kind in ondersteunen. Door gericht te werken aan vaardigheden als plannen, organiseren, gefocust blijven, het voorkomen van uitstelgedrag en het versterken van het werkgeheugen help ik jouw kind een betere zelfsturing te krijgen waardoor leren makkelijker en sneller gaat. Ik garandeer je dat er minder stress in huis is en er resultaten gehaald worden die passen bij jouw kind. 

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *