Hoogsensitieve kinderen en hun schoolresultaten

Halen hoogsensitieve kinderen de schoolresultaten die van hen verwacht mogen worden? De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit. Hieruit is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is. Deze kinderen hebben vaker last van faalangst en laten door alle prikkels minder zien wat ze in huis hebben en dit heeft weer invloed op de schoolresultaten.

Donderdag 9 januari ben ik naar het congres “hoogsensitieve kinderen in de klas” geweest. Dit congres ging over het signaleren en begeleiden van prikkelgevoelige kinderen.

executieve functies en thuisonderwijs
Enkele feiten over hoogsensitiviteit:
 1. Hoogsensitiviteit is wetenschappelijk aangetoond.
 2. Hoogsensitiviteit is een eigenschap. Je bent het niet, je hebt het.
 3. Hoogsensitieve kinderen kunnen zowel introvert als extravert zijn.
 4. Weinig kan al veel verschil maken. Dus ook al ben je als leerkracht of ouder maar een klein beetje bewust van hoogsensitiviteit bij een kind, dan maakt dit al veel verschil voor dit kind.
 5. Door het niet herkennen van hoogsensitiviteit zijn er veel misdiagnoses gesteld (AD(H)D of ASS).
Vier types hoog sensitieve kinderen

Zoals ik al aan het begin schreef is ongeveer 20% van de kinderen hoogsensitief. Van deze 20% is 70% HSP/prikkelmijdend en 30% HSS/prikkelzoekend.

We kennen dus vier types hoog sensitieve kinderen:

 1. Introverte rustzoekende HSP
 2. Extraverte rustzoekende HSP
 3. Introverte hoogsensitieve HSS
 4. Extraverte hoogsensitieve HSS
Wat is het verschil tussen prikkelmijdende en prikkelzoekende hoogsensitieve personen?

Prikkelmijdende personen kijken de kat uit de boom, observeren, wegen zaken af voordat ze iets doen, staan vaak aan de zijlijn en zijn erg voorzichtig.

Prikkelzoekende personen zijn enthousiast, nieuwsgierig, nemen sneller actie, zijn actiever, zijn bewust prikkelzoekend. Bij hen is het verlangen naar de ervaring groter dan de voorzichtigheid bij de nieuwe situatie.

Wat heeft een hoogsensitief kind dan nodig?

Voor hoogsensitieve kinderen is het belangrijk dat de stress beperkt wordt. Er MOET erg veel. Wanneer deze kinderen onder stress komen te staan kan dit zich uiten in het volgende gedrag:

 • Zich jonger gaan gedragen
 • Kleine dingen kunnen ineens grote obstakels worden
 • Sterke emoties of een toegenomen prikkelbaarheid
 • Fysieke problemen (buikpijn, hoofdpijn)
 • Slaapproblemen
 • Hangerig gedrag vertonen
 • Afzonderingsgedrag
Hoe help je deze kinderen bij het vergroten van hun mentale weerbaarheid?
 • Neem ze serieus
 • Laat ze merken dat je achter ze staat
 • Laat ze het zelf proberen
 • Oefen dingen die ze spannend vinden van tevoren
 • Kijk mee van een afstandje
 • Geef complimenten
Hoogsensitiviteit en school

Op het congres spraken twee jonge meiden van 21 en 18 jaar over hun schoolcarrière in combinatie met hoogsensitiviteit. Beiden waren zeer regelmatig ziek geweest om weer op te laden, waren meerdere keren van school gewisseld, hadden gedoubleerd en dit allemaal omdat ze niet goed konden functioneren in de prikkelrijke schoolomgeving. De 18-jarige is zelfs zonder diploma van het VO vertrokken en de 21-jarige volgt nu een HBO opleiding in deeltijd omdat voltijds niet te doen is met haar vorm van hoogsensitiviteit.

Hoogsensitieve kinderen en hun schoolresultaten

Doordat de leerstijl niet aansluit, door faalangst en overprikkeling komen hoogsensitieve kinderen niet altijd tot hun recht. Het kan lang duren voordat hun werkelijke talenten aan de oppervlakte komen. Soms speelt daar ook ‘aanpassen aan de groep’ een rol in. Vooral hoogsensitieve meisjes willen graag bij de groep horen en niet opvallen. Ze duiken daarom soms onder hun niveau. Ongeveer een derde van de ouders ziet dat zijn kind lager presteert op school. Vooral bij hoogbegaafde kinderen komt dit voor. Alle hoogbegaafde kinderen zijn hoogsensitief (maar niet alle hoogsensitieve kinderen zijn hoogbegaafd). Zij raken snel verveeld en hebben daarnaast ook met alle bovenstaande punten te maken.

EHBO: Eerste Hulp Bij Overprikkeling
 • Time-out geven
 • Ergens op laten concentreren
 • Aandacht voor de adem
 • Gekruiste bewegingen laten namaken
 • Iets kouds in handen of nek geven
 • 3x vraag stellen waarop ja als antwoord wordt gegeven
 • Ga op gelijke hoogte zitten, bewaar rust, geef nabijheid
Help! Dit gaat over mijn kind!

Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je weet dat jouw kind dit heeft of in ieder geval dat je het vermoeden hebt. Denk jij dat jouw kind wel wat extra ondersteuning kan gebruiken om meer balans te vinden in de prikkels om zo de schoolresultaten te laten zien die passen bij de intelligentie van jouw kind? Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we dan kijken wat ik eventueel voor jouw kind kan betekenen.

1 gedachte over “Hoogsensitieve kinderen en hun schoolresultaten”

 1. Pingback: Zelfsturing? Hoe kan ik mijn kind hierbij het beste helpen? - de Zeeuwse Knoop %

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *