Het grote geheim van huiswerk leren zonder stress!

Veel leerlingen stellen het maken van hun huiswerk uit en vinden dat er natuurlijk veel leukere dingen te bedenken zijn dan het doen van huiswerk. Dat snappen we allemaal wel. Toch is dit niet zo handig. Je komt er bijvoorbeeld op het allerlaatste moment achter dat je niet precies weet wat je moet doen. Paniek! Aan wie kun je dat op zondagavond 21 uur nog vragen? Of je begint op het nippertje nog met leren en komt er dan achter dat je het eigenlijk helemaal niet snapt… Vragen in de les had je niet gesteld, want je had de leerstof nog niet bekeken… Nog meer paniek! Er is één ding wat ik hierover kan zeggen: als er iets is wat je wilt vermijden als je succes wilt hebben op school, dan is het wel STRESS!

Betere (en slimmere) oplossing

Je kunt natuurlijk ook een tijdje van tevoren alvast gaan kijken in je agenda (of Magister) wat je huiswerk voor de komende week is of hoeveel weken het nog duurt, voordat je een toets krijgt. Je hebt dan nog alle tijd om te leren, vragen te stellen, woordjes te herhalen enzovoort. Het gaat er dus niet om dat je harder gaat werken, maar vooral slimmer (georganiseerder)! Maak een (realistische) planning, hang deze op handige plekken in het huis (op de koelkast, boven je bed) en praat over je planning met anderen. Hoe vaker jij het benoemt, hoe normaler het voor je gevoel wordt en hoe beter jij je aan je planning gaat houden! Best gek eigenlijk hoe ons hoofd werkt.

plannen-en-organiseren
Plannen?!

Misschien denk je nu: “Een planning maken? Dat klinkt saai, het kost tijd en daar heb ik geen zin in!” Jij misschien niet, maar je hoofd dus wel. Als je een overzicht hebt gemaakt van de dingen die je moet doen, is je hoofd je dankbaar. Overzicht zorgt namelijk voor RUST! En wat heb jij nodig om goed te kunnen leren? Juist! Rust… En als je dit een tijdje doet, wordt het vanzelf een gewoonte. Enne… vaste gewoontes zijn heel lastig af te leren!

huiswerkstress
Wat voor planning kan ik dan maken?

Je kunt voor eigenlijk alles wel een planning maken. Op school zijn de volgende planningen handig om te gebruiken:

  • Dagplanning
  • Weekplanning
  • Toetsweekplanning
  • Planning praktische opdrachten
Dagplanning

Hier kun je gewoon je eigen agenda voor gebruiken. Het is wel handig om voor elk vak een eigen kleurtje te hebben en voor jezelf duidelijk te hebben welke afkortingen je gebruikt (mkn = maken, NL = Nederlands enzovoort).

Weekplanning

Dit maak je het best op een los A4 of op een planbord. Werk ook dan met kleuren en symbolen. Zorg er in ieder geval voor dat je planning overzichtelijk is.

Toetsweekplanning

In toetsweek vallen heel veel toetsen tegelijk. Hier kun je jezelf het best goed op voorbereiden. 4 tot 6 weken voor je toetsweek kun je het best al beginnen met leren. Zodra jij weet wat je precies moet leren of doen in zo’n toetsweek kun je de stof gaan verdelen en gaan inplannen.

Belangrijk is dat je de stof gaat verdelen in hapklare brokken. Neem meer tijd dan je denkt nodig te hebben. Je doet altijd langer over het leren dan je van tevoren denkt en HERHAAL HERHAAL HERHAAL!

Planning praktische opdrachten

Ook praktische opdrachten zoals werkstukken en boekbesprekingen vragen véél voorbereidingstijd. Gelukkig hoef je geen herhalingstijd in te plannen, zoals bij je toetsen. Neem wel voldoende tijd voor het uitzoeken van diverse zaken. Daar steek je vaak meer tijd in.

Moeite met plannen en organiseren? Zie je door de bomen het bos niet meer? Blijf vooral rustig. Ik kan jou helpen! Plannen en organiseren kun je leren. Je hoeft niet harder te gaan werken, wel slimmer en relaxter. Als jij dit ook wilt, neem dan snel contact met mij op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *