Eindelijk vakantie! Heerlijk, even niet dat gehaast om op tijd op school en op het werk te komen. Relaxed de dag starten met een ontbijtje en een kopje koffie of thee en vooruit nog eentje want het kan… en dan begint de ellende: oorlog in de tent… broer en zus staan elkaar naar het leven. Ruzie tussen broertjes en zusjes. Hoe komt het toch dat kinderen uit een gezin ruzie kunnen maken om de kleinste dingen? En nog belangrijker! Wat kun je er als ouder aan doen?
Eindelijk vakantie! Heerlijk, even niet dat gehaast om op tijd op school en op het werk te komen. Relaxed de dag starten met een ontbijtje en een kopje koffie of thee en vooruit nog eentje want het kan… en dan begint de ellende: oorlog in de tent… broer en zus staan elkaar naar het leven. Hoe komt het toch dat kinderen uit een gezin ruzie kunnen maken om de kleinste dingen? En nog belangrijker! Wat kun je er als ouder aan doen?
Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar
Vriendjes en vriendinnetjes kun je kiezen. Een broer of zus niet en je brengt er heel veel tijd mee door. Je hebt dezelfde biologische basis en je groeit meestal op in hetzelfde gezin. Toch is uit onderzoek gebleken dat broertjes en zusjes veel meer ruzie met elkaar maken dan vriendjes en vriendinnetjes onderling. Gelukkig hebben ze ondanks het geruzie wel vaak een hechte band met elkaar. Ze kunnen elkaars beste speelkameraadjes zijn als er niemand anders is, ze komen voor elkaar op als het nodig is en ze houden van elkaar door de bloedband die ze hebben.
Ruzie in het gezin
Ruzie in het gezin kan komen doordat er rivaliteit is ontstaan tussen broertjes en zusjes, dit gaat meestal om het krijgen van de aandacht van ouders. Het kan ook versterkt worden doordat de karakters botsen, of doordat het leeftijdsverschil groot of juist klein is.
Kinderen hebben nog niet de vaardigheden om met ruzie om te gaan. Deze vaardigheid doen ze op door te oefenen op broertjes en zusjes. Kinderen leren om een ruzie uit te lokken, op te lossen en voor zichzelf op te komen. Ze leren om te delen, te wachten op elkaar en om te gaan met jaloezie. Alles wat je kind leert in contact met zijn broer of zus, neemt hij mee naar relaties met leeftijdsgenootjes.
Tips bij ruzies tussen broertjes en zusjes
- Leer je kinderen positief met elkaar omgaan.
Erken gevoelens, stel grenzen en leer je kind een andere manier van reageren. - Laat ze ruzies zoveel mogelijk zelf oplossen.
Geef kinderen de kans om het zelf op te lossen. Vaak komen ze met verrassend goede argumenten waarom iets gaat zoals het gaat. Op deze manier leren kinderen zelf een conflict op te lossen. - Help om ruzies op te lossen als ze er samen niet uitkomen.
Als de ruzie te hoog oploopt, moet je als ouder ingrijpen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een van de twee zich niet veilig voelt of niet veilig is. Belangrijk is wel dat je als ouder niet de ruzie oplost, maar dat je ze helpt met het vinden van een oplossing. Laat ze allebei vertellen wat er volgens hen gebeurd is. Luister goed naar ze en erken de gevoelens en behoeftes van beide kinderen. Laat vervolgens beide kinderen met oplossingen komen en kijk welke oplossing voor beide kinderen oké is. - Leg de nadruk op de oplossing.
Meestal is er niet één schuldige aan te wijzen en hebben beide kinderen een aandeel in de ruzie. Benoem zo veel mogelijk de behoeftes van beide kinderen en praat niet in dader- en slachtofferrol termen. - Vergelijk je kinderen niet met elkaar
Vergelijkingen vergroten de strijd tussen broertjes en zusjes. Het kind denkt dat papa en/of mama het andere kind leuker/liever/knapper vinden. Geef zonder vergelijking aan wat je van een kind verwacht en verlangt.
En vergeet niet: elke nieuwe dag is een nieuwe kans! Een nieuwe kans om te leren van en met je kinderen! Hier in huis is de rust in ieder geval weergekeerd op het moment. Ze zitten een gezamenlijk gekozen filmpje te kijken.
Pingback: Zelfvertrouwen ontwikkelen bij kinderen - de Zeeuwse Knoop