Zelfvertrouwen ontwikkelen bij kinderen

Merk je dat jouw kind vaak zegt: ‘Ik kan het toch niet’ of negatief over zichzelf praat? Doet jouw kind alleen dingen die hij al kan en geeft hij snel op als iets niet lukt? Dan kan het dat jouw kind weinig zelfvertrouwen heeft. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om het zelfvertrouwen van jouw kind te vergroten.

Wat is zelfvertrouwen nu eigenlijk precies?

Zelfvertrouwen is een gevoel van vertrouwen in je eigen capaciteiten, kwaliteiten, kracht en oordelen; ook wel geloof in jezelf, zelfzeker zijn, op jezelf kunnen rekenen. Meestal ben je dan ook assertief, positief, heb je aanwezigheid (je valt positief op), een krachtige uitstraling, heb je zelfbeheersing en zelfcontrole. Je hebt het vertrouwen om je doelen succesvol te bereiken. Het is het geloof in jezelf dat je meer kans geeft om wat je wilt in het leven te realiseren.

Invloed van ouders

Kun je als ouder invloed uitoefenen op het zelfvertrouwen van je kind? Ja dat kan zeker! Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het krijgen van zelfvertrouwen is een proces dat een heel leven doorloopt. Wel wordt het ene kind geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Als ouders heb je veel invloed op de basis van dit proces.

Dertien voordelen van het vergroten van zelfvertrouwen (niet alleen voor kinderen, maar ook voor ons volwassenen)
  1. Meer eigenwaarde
    Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer een kind zichzelf waardeert en hoe meer waarde kinderen geven aan hun kunnen. Ze voelen zich waardevoller. Dit creëert een positieve houding. Je ziet dit ook aan het lichaam!
  2. Zeker van zichzelf
    Hoe meer het zelfvertrouwen groeit, hoe minder het kind aan zichzelf twijfelt.
  3. Openstaan voor andere overtuigingen en inzichten
    Als kinderen voldoende zelfvertrouwen hebben, zijn ze beter bereid om te luisteren naar overtuigingen en inzichten die tegengesteld zijn aan die van hun. Ze zijn beter in staat daarmee om te gaan en er gebruik van te maken.
  4. Gevoeligheid voor oordelen
    Kinderen met voldoende zelfvertrouwen zijn minder gevoelig voor (negatieve) oordelen en veroordelingen van anderen. Kinderen die in zichzelf vertrouwen zijn meer ontspannen in sociale omstandigheden en het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze vertrouwen en bouwen op zichzelf en zijn niet afhankelijk van het oordeel van anderen.
  5. Gewild en aardig
    Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, dan word je eerder aardig gevonden. Kinderen houden van kinderen die zelfvertrouwen uitstralen. Vaak zijn dit ook de populaire kinderen in de klas. Aan de andere kant, teveel zelfvertrouwen heeft het tegenovergestelde effect en wordt als negatief gezien (“Das echt een ego!”). Hoe groter het zelfvertrouwen, hoe gelukkiger, ontspannen en op hun gemak kinderen zijn.
  6. Overtuigingskracht
    Hoe meer zelfvertrouwen, hoe geloofwaardiger je overkomt.
  7. Motivatie
    Hoe meer zelfvertrouwen een kind heeft hoe meer motivatie om ook andere dingen te doen. Kinderen zijn eerder gemotiveerd om nieuwe taken te beginnen, grotere uitdagingen aan te gaan, want ze hebben het vertrouwen dat dat hen gaat lukken.
  8. Hogere doelen
    Kinderen met voldoende zelfvertrouwen zijn eerder geneigd hogere doelen voor zichzelf te stellen. Ze hebben positieve gedachten dat het hen wel gaat lukken.
  9. Veerkracht
    Zelfvertrouwen vergroot het doorzettingsvermogen (“Ik kan het NOG niet!”), Kinderen zijn vastberaden om iets te laten slagen (“Ik zal leren skeeleren,” zei mijn dochter en ondanks al het vallen en weer opstaan, bleef ze proberen).
  10. Groei
    Kinderen met voldoende zelfvertrouwen durven eerder uit hun comfortzone te stappen en nieuwe dingen te ondernemen. Kinderen weten dat ze alles aankunnen wat op hun pad komt. Ze leren, groeien en doen hun voordeel met elke situatie die ze tegenkomen. Ze hebben vertrouwen in hun eigen kwaliteiten.
  11. Welzijn en gelukkig zijn
    Een gezond zelfvertrouwen verhoogt en verbetert het algemene welzijn en het geluk van een kind in het leven. Kinderen met zelfvertrouwen zijn gelukkiger en meer tevreden.
  12. Gezondheid
    Zelfvertrouwen en een positieve eigenwaarde zijn indicatoren voor een goede gezondheid. Het opbouwen van die positieve eigenwaarde begint al in de kinderjaren!
  13. Peace of mind
    Onderzoek toont aan dat door zelfvertrouwen het vermogen om met stress en stressfactoren om te gaan aanwezig is. Het stelt je in staat om positiever tegen je omgeving, gebeurtenissen en omstandigheden aan te kijken. Het steeds vrijer zijn van twijfel, angst en zenuwen geeft een grotere “peace of mind” en een stressvrij leven.
Tien tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten
  1. Neem je kind serieus
    Probeer je kind te laten ervaren dat hij erbij hoort en belangrijk is. Laat merken dat zijn mening en ideeën ertoe doen. Luister naar je kind en geef hem de ruimte om dingen op zijn eigen manier te doen.
  2. Stimuleer het aangaan van uitdagingen
    Motiveer en stimuleer je kind om uitdagingen aan te gaan. Juist als het eng of moeilijk is. Als het dan lukt, groeit het zelfvertrouwen enorm. Succeservaringen zijn zo belangrijk.
  3. Heb vertrouwen in je kind
    Heb vertrouwen in je kind en straal dat ook uit. Laat merken dat jij weet dat je kind iets kan, benoem dit en laat het non-verbaal zien.
  4. Fouten maken MOET
    Als je kind leert dat het niet erg is om fouten te maken, zullen ze makkelijker uitdagingen aangaan. Van je fouten leer je.
  5. Geef procesgerichte complimenten
    Geef complimenten die gericht zijn op de ontwikkeling en het leerproces. Laat merken dat je het belangrijker vindt dat je kind zich ontwikkelt en dingen leert, dan hoe het eindproduct zal worden: “Ik vind het knap hoe je hebt doorgezet bij die lastige opdracht.”
  6. Leer je kind positieve kanten zien
    Leer kinderen de positieve kanten van zichzelf te zien. Moedig ze aan die positieve kanten ook onder woorden te brengen. Stel vragen: “Wat vond je er zelf van?” of “Hoe is het je gelukt?”
  7. Denk zelf positief en in oplossingen
    Misschien een inkoppertje, maar practice what you preach. Geef zelf het goede voorbeeld van positief denken en vertrouwen hebben in jezelf. Kinderen leren door wat ze zien bij anderen. Denk in oplossingen!
  8. Geef je kind zelfstandigheid
    Geef je kind zelfstandigheid voor taken die bij zijn of haar leeftijd passen. We groeien allemaal door het krijgen van verantwoordelijkheid op ons werk, dit geldt ook voor kinderen. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen. Neem niet alles over, ook al gaat het dan misschien sneller of beter. Geef je kind de kans steeds zelfstandiger te worden.
  9. Laat je kind situaties oplossen
    Door kinderen zelf situaties op te laten lossen, krijgen ze een zelfverzekerd gevoel. Als het lastig is kun je helpen door vragen te stellen, maar laat de uiteindelijke oplossing en verantwoordelijkheid bij je kind.
  10. Vergelijk niet met anderen
    Als je met anderen vergeleken wordt, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mag zijn wie je bent. Dat je altijd maar je best moet doen om bijvoorbeeld net zo leuk of slim te zijn als die ander. Iedereen is uniek en iedereen heeft andere kwaliteiten; benoem deze zonder te vergelijken.

Merk je nu dat jouw kind (wel heel) weinig zelfvertrouwen heeft, onzeker is en in het negatieve blijft hangen? Een traject bij een kindercoach kan dan uitkomst bieden. Ik help jouw kind graag met zijn of haar persoonlijke groei. Klik dan hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *